Encefalita de capuse (TBE)
Posted in Encefalita de capusaDefinitie
-
Encefalita de capușe este cauzată de virusul encefalitei de căpușe (Tick Borne Encephalitis). Sunt descrise trei subtipuri de virus: european sau virusul encefalitei de căpușă de vest, virusul siberian al encefalitei de căpușă și virusul rusesc al encefalitei de primăvară-vară.
-
NB A nu se confunda cu boala Lyme
Generalitati
-
Se întâlnește în partea de nord a Europei și Asia. Între 1990și 2009, 19 țări europene au raportat o medie de 8500 cazuri/an cu un vârf la sfârșitul anilor 90. Rusia are cel mai mare număr de cazuri repetate iar Siberia de vest prezintă cea mai mare incidență din lume.
-
Se transmite prin intermediul insectelor (căpușe și uneori țânțar) hematofage. Căpușele responsabile sunt Ixodes ricinus şi Ixodes persulcatus. Prima se găsește și în România în toate regiunile țării. Rezervorul este reprezentat de rozătoarele mici dar și de căpușe. Omul este gazdă finală.
-
Transmiterea se face pe cale cutanată prin înțepăturile de insectă, pe cale cutanată prin ingestia de lapte de la animale infectate, pe cale respiratorie prin aspirarea dejecțiilor de căpușă sau în laborator.
Manifestari clinice
-
Incubația 1-2 săptămâni după înțepătura de căpușe sau consumul de lapte
-
Boala prezintă 2 faze: faza inițială (2-4 zile) cu simptome generale ca febră, dureri de cap, greață, dureri musculare urmată de remisiune (4-7 zile) pentru ca apoi să apară faza secundară cu semne de inflamație a SNC ca meningita sau meningoencefalita care poate dura 1-3 săptămâni.
-
Convalescența este lungă cu sechele (30-60%) dintre care unele permanente, neurologice (2-4%).
Diagnostic
- Simptomatologie apărută la un pacient cu istoric de călătorie în zonă endemică asociată sau nu cu înțepătură de căpușă.
- În prima fază a bolii putem identifica leucopenia cu trombocitopenie și creșterea enzimelor hepatice.
- În faza a doua, după debutul bolii neurologice întâlnim leucocitoză în sânge și în lichidul cefalorahidian.
- Virusul poate fi izolat din sânge în timpul primei faze a bolii.
- Diagnosticul serologic se bazează pe detectarea IgM specifice din sânge sau LCR, care apare de obicei mai târziu, în a doua fază a bolii.
- Interpretarea trebuie să țină cont de istoricul vaccinal.
Tratament
- Boala nu se trateaza patogenic. Se administrează tratament suportiv care are ca obiectiv reducerea inflamației și a hipertensiunii intracraniene, analgezia.
Povara bolii
- Forma europeană are o fatalitate de 1-2% iar cea asiatică depână la 20%. Subtipul siberian este responsabil de forma de encefalita de capușe cronică. Decesul se produce la 5-7 zile de la apariția simptomelor neurologice
Preventia
-
Cuprinde măsuri de prevenție împotriva înțepăturilor de căpușă dar și a țânțarilor, consumul de lapte doar pasteurizat și vaccinarea. Nu este necesară supravegherea contacților.
-
Sunt disponibile 2 tipuri de vaccin produse în Austria și Germania pentru subtipul European (FSME-IMMUN – Baxter, Austria și Encepur – Novartis, Germania) și alte 2 tipuri de vaccin se găsesc în Rusia pentru subtipul asiatic (TBE-Moscova – Chumakov Institute, Rusia și EnceVir – Microgen, Rusia). China produce și ea un tip de vaccin. Unele surse sugerează protecție încrucișată. Eficacitatea este în jurul a 95%.
-
INSP – CNSCBT: Metodologia de supraveghere a meningitei/meningoencefalitei/encefalitei produsa de virusul encefalitei de capuse pentru sezonul mai-octombrie 2012
-
Right diagnosis – http://www.rightdiagnosis.com/t/tick_borne_encephalitis/intro.htm#whatis